Kent Mårtensson (S) Oppositionsråd Ystad Kommun

Vi fick möjligheten att ställa lite frågor till Kent angående synen på dagens situation i bland annat Afrika osv.
Kent skrev själv ihop en berättelse som du kan läsa här nedan.

När det gäller utvecklingsländer i Afrika och för den delen även Asien har vägen varit mycket lång. Eftersom många av dessa länder varit kolonier har de fått utstå stora påfrestningar i form utsugning av råvaror och andra tillgångar. När de blev fria fanns ingen kunskap, ingen erfarenhet, dålig utbildning, ingen struktur på ekonomi. I vissa länder har friheten också lett till förödande inbördeskrig som kostat landet många liv och ett allt sämre fungerande samhälle. Nu kan man avläsa stora förbättringar i vissa länder, medan andra fortfarande kämpar med krig och elände. Jag tror att det i grunden mycket handlar om att befolkningen måste få utbildning. Utan en sådan kommer man inte att få fram egen profil och framtidstro, utan blir hela tiden tvungna att förlita sig på utlandet. Ibland dessa finns många lycksökare, vars motiv inte alltid är det bästa för landets utveckling.

 

Vi var ett gäng som 2008 åkte till Syd-Afrika för att träffa människor från olika organisationer. ANC, alltså det dominerande partiet som förde kampen under apartheiden, är nu vid makten, framförallt genom Nelson Mandela och hans sätt att med ickevåldsprinciper föra kampen för de svartas rättigheter. Vi träffade representanter för ANC, som var mycket tacksamma över Sveriges stöd under apartheidtiden. Vi blev synnerligen väl mottagna. Vi besökte skolor, aidssjukhus, dagis som med frivilliga krafter jobbar med föräldralösa barn, vars föräldrar dött i aids. Dessa låg i kåkstäderna där nästan ingen hade något jobb att gå till. Man kan nästan inte föreställa sig att man kan bo i hus gjorda av brädlappar och plåtbitar.

Vi kom i kontakt med en skola i östra delen av landet och till den har vi skänkt pengar för att ge möjlighet reparationer av byggnader och även till skolböcker. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till och även att se barnens glädje, trots många gånger besvärliga förhållanden.

 

För att dessa människor ska få det bättre måste det till en betydligt större fördelning av det kapital som skapas i landet. Det går inte att försvara att ett parti som ANC, som nu har makten, inte lyckats att ens förse sin befolkning med drägliga bostäder. Tyvärr är makten korrumperad i allt för hög utsträckning. Utbildning måste vara en rättighet som ska vara grundläggande, detta måste påbörjas nu.

 

Visst finns de internationella diskussionerna i vår vardag, men det blir mest via inslag i nyheter och så glöms det snabbt. Tror att man behövde ha mer direktkontakt med organisationer för att kunna genomföra mer konkreta åtgärder. Att lära känna människor från andra länder innebär också att rädslan försvinner. Det finns nämligen ett stort mått av rädsla inbyggt i vårt samhälle.

 

Jag är positiv till att ta emot flyktingar i Ystad. Med detta sagt går det inte att också inse att det finns vissa problem. För att integrationen ska fungera måste dessa människor lära sig språket och använda detta, även om inte allt blir rätt från första dagen, så är språket nyckeln till att komma in i det svenska samhället. Det är också avgörande för att få ett jobb. Vi har idag ett system där ett främmande efternamn blir väldigt negativt i en anställningssituation. Det börjar förändras, men det går oändligt sakta.

//Kent Mårtensson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0